Subscribe to RSS Feed Twitter Facebook E-mail
Neapărat

Jacques Martial / Cahier d’un retour au pays natal.

Luna francofoniei se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d’un retour au pays natal, spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, joi, 3 martie, orele 19.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic (Calea Victoriei, 40-42). Luna martie continuă cu concursuri de eseuri și de poezie, ateliere pentru liceeni, concerte, spectacole de teatru, expoziții și un salon universitar, pentru a numi numai câteva dintre evenimentele care se desfășoară la București pentru a sărbători francofonia.

Printre evenimentele cele mai importante, amintim spectacolul Caligula, cu Bruno Putzulu, la Bulandra Sala Izvor (12-13 martie, ora 19), expoziția de benzi desenate Des cases et des hommes (17 martie, de la ora 18), concertul francofoniei cu Mathieu Gaudet, Ben Mazué, Teodora Enache la Café Godot (18 martie, ora 21), Marché de la Poésie la Institutul Francez (23 – 26 martie), Festivalul Filmului Francofon la Sala Elvira Popescu (25 – 30 martie), expoziția Marianne, égérie des créateurs la MNAR (26 martie – 25 mai).

Cahier d’un retour au pays natal, Jacques Martial

Jacques Martial, cunoscut publicului larg pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru È™i film. Pe durata È™ederii la BucureÈ™ti, acesta va susÈ›ine È™i un Master class pentru studenÈ›i la UNATC – studio « Ion Sava », vineri 4 martie, ora 16.

Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d’un retour au pays natal, care îl consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeți de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d’un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei și demnității regăsite a populațiilor de culoare din toată lumea.

Frumoasa lumină a lui Jean-Claude Myrtil este cea a unei zile tropicale, dar în mâinile, mișcările nete și vocea lui Jacques Martial, în corpul lui, poezia lui Aimé Césaire este în desfășurare. Nu pierdem o firimitură, o notă. (…). În plus, departe de grandilocvență, chintesența cuvintelor lui Aimé Césaire îl întrupează pe Jacques Martial.

Aude Brédy, L’Humanité

ÃŽn fiecare zi, Jacques Martial umple sălile festivalului “off” de la Avignon, interpretând magistral Cahier d’un Retour au Pays Natal, al lui Aimé Césaire. Un succes È™i o victorie împotriva prejudecăților.

Bruno Bouvet, La Croix

0 Comentarii